Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2020 19:14 - "Не обвинявай!"
Автор: eli23 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1058 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.02.2023 08:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Вече са се сетили. Но не у нас. В някои уважаващи себе си предприятия с уважаващи себе си и труда си ръководители на тези предприятия в UK, по нашему - Англия. Та в тези предприятия от 4-5 години са накачили табели по цехове и разни други работни помещения с един единствен надпис: "Не обвинявай!"

    "Не обвинявай!" Начи и в Англия, както и у нашенско при неуспех или някаква трудност си търсят причини за неуспеха, а не начини за решаване на възникналия проблем. Въпреки че тяхната икономика е далеч пред нашата, и там това нещо съществува.

    Да дълбаеш в причините си е връщане назад, в по-добрия случай тъпчене на място, което пак не е движение напред. Да търсиш виновника, който и да е той, е загуба на време, а и не само на време, но и на полезна енергия. Всеки губещ търси виновници. Всеки успял е търсил и намерил начините за успех, като е поел в себе си вината за неуспеха. Той затова е успял, защото не си губи времето и ресурсите за оправдания и търсене на виновници. В една и съща ситуация едни успяват, а други не. В една и съща ситуация неуспелите виждат виновниците, а другите виждат начините. Ония другите се съсредоточават в собствените си дела, въпреки някакви си там виновници и създатели на пречки.

    Съсредоточаваш ли се в пречките, те порастват, пренебрегваш ли ги смаляват се и изчезват. Очакваш ли ги - идват, игнорираш ли ги - отиват си. Пречките се хранят от мисловната ни енергия и тази на емоциите ни. Те се нуждаят от енергия за съществуването си и живея там, където я има, при тези, които им я осигуряват. Като мислим за тях, страхуваме се от тях, очакваме ги или се притесняваме заради тях все им даряваме от нашата енергия, която би могло да се вложи в преодоляването на пречките и решаването на задачите. Най-мощният генератор на енергия е страхът. Колкото повече се страхуваш от нещо, толкова по-силно го привличаш към себе си. Страхът е вяра в лошото, в нежеланото. Затова казваме, че силата е във вярата ни. В каквото вярваме, това ни се и случва.

    Та в Англия освен табелите със споменатия надпис събират персонала на семинари за обучение точно по тази тема: до какво води обвинението, т.е. оправдаването, и къде може да те отведе вярата в собствените ти сили и възможности. Това че търсиш и намираш виновник решава ли ти проблемите? Или съсредоточаването в самия проблем ти подсказва неговото решение? Колкото и да ти се иска друг да ти свърши работата ти си там за да си я свършиш сам. Затова ти плащат. Търсенето на виновник отравя и взаимоотношенията с колегите, което отново не спомага за добрия работен процес. Успешният ти работен процес се получава от съсредоточаването ти в собствените ти задължения, а не в това на другите.

    Е затова Англия е със завидна икономика, щото е прозряла и тази пречка, пречката на обвинението и търси начини да я преодолее.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 692659
Постинги: 349
Коментари: 334
Гласове: 2200
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930