Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2010 12:37 - Хороскопите
Автор: eli23 Категория: Други   
Прочетен: 2916 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 12.03.2020 09:59


       Един мой Фейс-приятел ми обърна внимание върху ежедневните хороскопи. Прав е като ме попита защо си губя времето като ги чета. Казва, че те не са верни и че изобщо верни хороскопи няма. Да! Замислих се. Астрологията е една от най-древните науки, може би най-древната. Хората живеели във природата, със природата и чрез нея. Напълно зависими са били от нея. Не че сега не сме, но сега се опитваме да пренебрегнем този факт и си носим последствията за това, разбира се. Най-дребната и честа проява на това е недоволството ни от времето, климатичното време. Какво значи това? Кои сме ние и каква власт имаме? Не можем ли по-смирено поне към климатичните условия да се отнасяме? И да се нагаждаме към тях, защото това е разумният избор...
      …Та астрологията. Гледали са хората светилата в небето и са били убедени, че влиянието им пряко засяга живота им. Че влиянието им определя условията им на живот. Така постепенно се оформила науката за звездите, която впоследствие се разделила на астрономия и астрология. Не ми се рови в книгите за по-конкретни сведения, защото идеята ми е друга -за  астрологичните предсказания, които ни заливат ежедневно от всички видове медии.
      Така де! Движението на звездите и планетите и взаимодействията помежду им. Наивно е да смятаме, че тая работа не оказва влияние върху Земята, живота на Земята и в частност върху великото земно творение - човека. Няма начин ние, човеците, колкото и да сме велики, да сме изолирани от заобикалящата ни среда, включително и тази, която ни изглежда то-о-олкова далечна, като космическите обекти. Тази машинка, нашата Галактика изглежда добре сработва и си върви по пътя, нехаейки за нашето величие. Поотплеснах се.
      Астрологията е хилядолетна наука. Тя изучава влиянието на звездите и планетите върху нашата Земя. Влиянието в по-глобален аспект(обратно въздействие също има и ние сме част от него). Изкушаващо е да се интересуваме от това влияние върху всеки от нас. Има такова, но мислите ли, че съществува такъв велик ум, доближаващ се до Божията промисъл, който да провиди тези тънки и далечни разклонения на космическото въздействие върху конкретния човек. А и да има такъв ум, той със сигурност не би се занимавал с това. Да не говорим за готовите компютърни програми, които се опитват да ни категоризират в 12 разновидности. И все пак е много изкушаващо да търсим информация за това, което ни очаква. Понеже сме задръстени от разни желания и много ни се иска някой да ни каже, че те ще се случат. Седим си мирно и чакаме нещо да се случи, нещо желано (то е специалитет на българина), това е интереса ни към астрологичните прогнози. Понякога да! - случва се някоя прогноза да се окаже полезна, като в хазарта - зарибява ни. Случва се понякога. Производна на думата „случва се” е думата „случайно”. Нали?
      Та много е прав този мой Фейс приятел, който ме накара да се замисля. Благодарна съм му.
      Приятен ден! И…четете си ежедневните хороскопи, но вървете уверено по пътя си, въпреки тях!



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. liliyanaandreeva - Хороскопите са съставени в далечни времена когато хората са били умни и етични...
14.12.2010 13:34
...но са нямали познанията на човека от ХХ вик.Те са считали,че годината има 300 дни или 360 дни и в най-добрият случай - 365 дни, а за високосност са нямали никакво понятие.Тогава никой не може да каже в кой ден на коя зодия се е родил.Същото се отнася за слънчевия китайски или японски календар с цикли от 12 години.В същност циклите са 3 . 11 години + 1 . 12 години = 45 години.Тогава никой не може да каже с точност в коя животинска зодия се е родил!
цитирай
2. slavimirgenchev1953 - Припомни ми едно старо стихотворение. Така правя и аз - вървя си по пътя въпреки хороскопите ;)))
15.12.2010 09:54
Хората си четат хороскопите,
гледат си на боб и ръка.
Но аз помня
от личен
опит
кому Бог не дава рога.

Това, дето ни се случва, е равно
на нашия собствен живот.
Всичко останало
е представа -
без аромат на пот.

Няма защо
да играем на криеница
в познатия водевил:
нещо може да се развие,
ако първо си го навил.

Сигурно съществува порядък
в тая вселена -
не знам.
Но късмет няма да ти се падне,
не си ли го вземеш сам.

Когато тръгна,
никога не се връщам.
Ни давам акъл,
ни го пестя.
Какво, че не мога да променя света?
Поне няма
да го оставя същия.


цитирай
3. eli23 - Да!
15.12.2010 14:12
Мене това с навиването ме притеснява.Не в твоя стих,а в моя живот.Понякога се оказва,че другия край не е фиксиран и навиването предизвиква само едно безкрайно въртене.Машинката понякога има скрит дефект.Мамка му!
цитирай
4. slavimirgenchev1953 - Може би понякога така трябва - за да няма пренавиване ;)))
16.12.2010 10:19
eli23 написа:
Мене това с навиването ме притеснява.Не в твоя стих,а в моя живот.Понякога се оказва,че другия край не е фиксиран и навиването предизвиква само едно безкрайно въртене.Машинката понякога има скрит дефект.Мамка му!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 691653
Постинги: 349
Коментари: 334
Гласове: 2200
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930