Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2019 17:45 - Как си представяме Бога?
Автор: eli23 Категория: Други   
Прочетен: 586 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 28.09.2019 23:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Как си представяме присъствието на Бога в нашия живот? Повечето от нас очакваме небето да се отвори, да се появи Божията ръка и да ни даде това, което искаме. Забравяме, че Бог е дух - "Бог е дух: и тия, които Му се покланят, трябва да се покланят с дух и истина" (Йоан 4:24). Забравяме, че всички антропоморфични образи за Бога не са насочени към Неговото битие, а към нашето безсилие да разберем нещо повече от отделни образи и символи.
      Нещата обаче навярно са много по-прости, отколкото си ги представяме  или както, бидейки вътрешно объркани, си ги нагласяме. Бог, Когото очакваме, вече се е явил в Личността на Христос. Ние сякаш се опитваме да разбием една отключена врата, докато е нужно единствено да я отворим и да влезем.
      Бог, откривайки се в Личността на Христос, ни каза, че ако имаме любов един към друг, Той ще бъде в нас, близо до нас и в живота ни; както и че единствения път на богопознание е любовта.  Ние обаче не понасяме нито да я даваме, още по-малко да я приемаме, когато ни я дават. Харесва ни да имаме магична, емоционална и въображаема представа за Бога. Любовта не е просто една висша нравствена добродетел, а самият живот.Тя е реалността, която движи всичко и дава живот на всичко.
      Трябва да осъзнаем, че Бог в Личността на Христос ни открива една връзка. Той не иска принудително послушание, а любяща връзка. Бог влиза в историята и всекидневието ни и ни се открива чрез постоянен вътрешен диалог, който водим съзнателно или не с Него.
    Едно от тези Негови откровения е чрез хората, които са до нас или се появяват в живота ни. Затова когато Го търсим нека погледнем малко и до себе си. Защото в лицата на хората се явява Божията любов към нас. Там ще преживеем Неговото присъствие. Когато ни праща хора, които ни обичат, грижат се за нас, подкрепят ни, не ни съдят, нито порицават, тогава съвсем сигурно е, че Той Самият седи до нас и ни държи за ръка. Защо не ги срещнахме ли? Може би не сме били готови да ги срещнем. Защото всяка среща е съд, най-вече за това, което вътрешно представляваме. Какво правим с хората, които Бог ни праща? Пропъждаме ги от живота си, клеветим ги, отмъщаваме им, защото ни обикнаха, а ние не го понесохме.
    Бог много пъти се явява в нашия живот, но ние просто не Го усещаме, защото го търсим в мъглявините на нашето въображение, а не в историята на нашия живот.   

                                                                           отец Харалампос Пападопулос



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Лекота.
18.09.2019 21:24
Нещата се случват. Невидима подкрепа.
Направо усещам Божието присъствие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 676144
Постинги: 332
Коментари: 334
Гласове: 2182
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031