Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2011 19:52 - Забравихме ли да се обичаме?
Автор: eli23 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2490 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 12.02.2018 10:38


     За да можеш истински да обичаш е  задължителна една основна предпоставка. Която е да си истински свободен. Свободен от предразсъдъци и недомислени задължения, които пак са си вид предразсъдъци. Свободен от страхове - самоналожени и наложени. Свободен от хорско мнение и хорско одобрение.
    Свободен от материална зависимост, която в днешно време е най-трудно постижимата свобода. Докарали сме се до там, че тази свобода е невъзможна дори. Защото сме бедни, материално бедни, а тези които са натрупали материя, пък си носят бедняшкия манталитет, изграждан с поколения наред. За да сме свободни от материални зависимости, трябва да имаме достатъчно натрупана материя, за да изживяваме свободата си, независимо от материята. Парадоксално. Но то пък какво ли не е парадокс?
    Да обичаш истински! Не е ли това съкровен стремеж на всяко човешко същество, в различна степен осъзнат? Има го. У всеки човек. У всеки! Да можеш да обичаш така, а отсреща да приемат обичта ти с благодарност.
    Ама, ех тази свобода… свободата нужна ни за да я имаме копняната обич. Къде е тя? Загубили сме я някъде по пътя на нашите стремежи, на нашите амбиции и желания. И когато изведнъж осъзнаем, че свободата, всъщност я няма, търсим причината извън нас. Търсим я, но не постигаме удовлетворителен резултат, защото тя не е там, тя не е извън нас. По това време някъде, осъзнаваме, че сме забравили и да обичаме. Да, забравили сме! Неизбежно е.
    Изходът е индивидуален за всеки, изборът също. Но не у всеки има достатъчно воля да се бори за свободата и любовта си. А и м всеки би могъл да изтъкне множество причини, за да не го прави. Естествено, различни сме, и така ще бъде. Затова са и различни причините за нашата несвобода и за нашата нелюбов.
    Дали пък спасението не е в изкуството? Там, където забравяме себе си и се пренасяме в друго измерение. Не е случайно все пак, че хората, отворени към изкуството, към която и да е от формите му, са способни да обичат и да се радват на даровете на обичта в по-голяма степен от останалите.
    Затова, мисля си, всяка уважаваща себе си държавна организация, подпомага и подкрепя по всички възможни начини развитието на изкуството сред народа си. Всеки политик с държавническо съзнание е призван да мисли в тази насока. И не само да мисли, ами и да го измисли и да действа.
    Защото, както казва Ивайло Диманов в едно интервю - „ако не беше изкуството, бих се разпаднал на атоми в кварталната кръчма”. А представете си колко хора го правят там или около домашната софра. Кварталната кръчма, все пак, е някакво социализиране, а ние даже и това забравихме. Камо ли да се обичаме!
    А свободата?...дори не знаем как се борави с нея. Страхуваме се от нея, защото тя е отговорност и действие, тя не предполага пасивност и отлагане.
    И така, най-съкровеният ни стремеж, се превръща в завист, злоба и агресия. И трупаме материя, повлияни от тъпите реклами в телевизора, надявайки се тя да ни донесе удовлетворението, уюта и сигурността, от които толкова много се нуждаем. Само че тези неща, без наличието на обич са недостижими, в истинският им смисъл.
    Не съм против материалните благини, но нека се стараем да влагаме и разум в стремежа си да ги имаме.
    Защото все още е в сила поговорката, че „не всичко се купува с пари”. Или вече не е  така?
    Баш любовта не е задължително да е съсредоточена върху един единствен човек, както неволно ни идва наум, когато говорим за любов. Тя предполага проявата и към всички. Разбира се не в еднаква степен към всеки, но любов. Към всяко живо същество, че и към неживите предмети. Любов! Пречистваща, облагородяваща и оздравяваща.
    Има една много сигурна индикация: колкото по-малко искаш да притежаваш това, което обичаш, толкова по-истински го обичаш, т.е. толкова по-пречистваща и благотворна е любовта ти.
    Истината, която Иисус проповядва се състои в това - да обичаме. Това е Пътят, и Истината, и Животът.
                                                              
                                                                                                            Амин!



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Всичко си казала в това есе.
13.02.2011 10:59
"Две неща са нужни в живота:
любов и идеал.
Ако ти липсва едното,
значи не си живял."

))))
цитирай
2. eli23 - Благодаря,Слави!
13.02.2011 13:09
Нямам много самочувствие като сътворител на текстове и съм благодарна за подкрепата ти.Необходимо ми е да го правя и смятам да продължавам.
цитирай
3. pevetsa - ОБИЧАЙ МЕ - ОБИЧАМ ТЕ!
14.02.2011 10:59
Истина е, щом обичаш си свободен, и тя, любовта, е началото и края.
Благословена бъди с ЛЮБОВ!
цитирай
4. eli23 - :)
14.02.2011 13:52
Благодаря,Алекс!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 692570
Постинги: 349
Коментари: 334
Гласове: 2200
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930