Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2011 02:12 - СТРАСТИТЕ НАШИ
Автор: eli23 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1358 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 30.05.2022 07:39



   Страстите Христови - 5 дена, а страстите наши - 365. Що ли? Мноого страдаме ние.

Той е страдал за нас, и ние също. А за да не става объркване, правим го всеки за себе си. Трябва да има ред! Мноого страдаме ние. И все за това, което нямаме. Тежко е! Още по-тежко е, когато ближния го има, а пък ние - не. Много е тежко!

   Душата ни страда - 365 дни. Страда все за неща, които не са нейна работа. Защото колцина от нас позволяват на душата си да се заеме с нейните си работи - тези, дето не можем ги пипна? Е ще страда, а след нея неминуемо започва да страда и тялото - разболява се. Товарим душата си с телесните и земните си проблеми. И тя страда. А какво и даваме в замяна, с какво я даряваме? Знаем ли ние, тя от какво се нуждае? Задаваме ли си изобщо този въпрос? С какво я лекуваме душата, когато е болна? Със свинско, с коприва, с ракия или с картофи? Какво ли предпочита тя? Или имаме знания само за нуждите на тялото си? Вслушваме ли се в нейните потребности? А тя, сякаш умее да говори! Когато сме в тиха стая, без врънкане на телевизор или радио, които не слушаме...Защо толкова много от нас не могат да живеят в тишина? За малко поне. Защо? Един познат казва, че тези хора се страхуват да останат насаме с мислите си. Затова се нуждаят от този шумов фон, произвеждан от какъвто и да е там шумопроизводител. Дали?

   Страхуваме се да останем насаме с чувствата си.

   Влизаш в тиха и празна стая, свободна от шумопроизводител, и те автоматично те нападат - чувствата ти. Ами страшно си е! Я по-добре да пуснем радиото!

   Чувствата са начина на говорене на нашата душа. Ала ние заглушаваме нейния говор. Не сме готови за равнопоставен диалог. Страхуваме се.

    А тя, душата, ни казва едно. Нужна ѝ е любов. Но Любов. Какво обаче получава? Любов ли? Или нещо, което само така назоваваме? Никакви други заместители не биха утолили жаждата ѝ. И тя страда. И ще продължава да страда, докато не се опитаме да се вслушаме в гласа ѝ. Да се вслушаме и да я чуем. Да я чуем и да се погрижим за потребностите ѝ. Да се погрижим и да се надяваме, че е възможно да я излекуваме. Па белким слезнем от Голгота. Защото Него го разпънаха за едната Любов. А ние се надяваме да се отървем от разпятието без нея. Тази любов, която убиваме с търпение и постоянство посредством ежедневните си важности, наречени грижи. Грижи, без които даже не знаем как бихме живели. Е много сме окопани там, на хълма, влачейки кръста си или увиснали на него.

   Да слезнем от Голгота! Любовта ни чака. Душата ни се нуждае от радост. ”Господ дава, но в кошара не вкарва” - нали? Не става без да поемем нашата част от отговорността. Тя, любовта е по-дълготрайна от нас, колкото и да се стараем да я убиваме. Ако не беше тя, нямаше да ни има. Тя е животът. Дали пък не е по-разумно вместо да я убиваме редовно и по малко, да вземем да я прегърнем. С любов.

   Изборът е индивидуален.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Това е смисилът на християнството:
28.04.2011 08:38
Бог е създал всичко, но ни е оставил свободна волята. ))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 689799
Постинги: 348
Коментари: 334
Гласове: 2198
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930