Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2012 05:00 - Махмурлук
Автор: eli23 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1934 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 06.09.2016 10:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     Защо като ни обземе някакво вдъхновение изпитваме необходимост да вкарваме нещо през устата си - питие, храна, цигарен дим... ... ...При силна емоция - също.
     Защо???
     ...

    Храната ни е дадена за да поддържа жизнените функции на организма ни в желателно оптимален режим, чрез енергията, която се извлича от нея. Ама ние я ползваме не само в тоя случай. Изпаднем в някоя емоция и налитаме на манджа, по-често на напитка, особено на тази с градус. Нещо повредено ми се вижда да има в тая система от връзки и необходимости, от емоции и потребности. Повечето от нас дори не знаят, че има разлика между глад и просто апетит, лакомия. Гладът е потребност, жизнена необходимост, а лакомията си е нездравословен апетит, водещ до излишни килограми, които допълнително влошават здравния ни статус. Лакомията е основана на същата потребност, която кара редовните пиячи да пият редовно. Колко от тези пиячи осъзнават ползата от алкохола, която се проявява в случаите когато е необходимо да разтоварим от напрежението, за което е достатъчна една чаша. Колко често остава само едната чашата? Същото и с храната. Имаме ли усет за момента, в който вече сме се нахранили? Или както се получава обикновено, тъпчем храна, защото ни е вкусно и благодарение на добрия си апетит. Добрият апетит като нездравословен навик, за който си затваряме успешно сетивата. Бедна ни била нацията! Ама е дебела!
    Като че най-здравословно се храним, когато сме влюбени. Тогава се засищаме с малко храна, а самото влюбване действа оздравително и зареждащо. Може би точно заради това апетитът ни е оптимално регулиран. Недостатъкът тук е, че е мимолетно в рамките на човешкия живот. Влюбването е мощно вдъхновение, регулиращо апетита, но регулира ли потребността от другите стимуланти - алкохолен, никотинен...?
    Абе трудно е да се държим в релсите на оптималното здраве. То затова и сме набъкани с разни болести. Щото е по-лесно да не мислим. А мисълта е тази, която е способна да ни придържа към умерено потребяване на всичко, влизащо в устата ни.
    Другата способност, изгубена във вековете еволюция, е да се вслушваме в потребностите на нашето тяло, да се стараем да го усещаме. Това ако усвоим, трудно ще сгрешим в поемането на каквото и да било.
    Трудно ми е да реша тютюнът пък с какво толкова ни е полезен. Индианците са го ползвали само в тържествени случаи, а ние сякаш искаме да живеем в постоянно тържество, посредством него. Но постоянно тържество е невъзможно, превръщайки се в ежедневие. Да, в някой по-силен емоционален стрес, една цигара може да поуспокои страстите, но такива стресове, оправдаващи една-две цигари се броят на пръсти вътре в един човешки живот. Останалото е глезотия и слабост. Навик, за чиято съмнителна полза упорито отказваме да разсъждаваме. А сега му е времето, с новия закон за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места. ;)
    Във всичко това, написано до тук, всъщност се преплитат потребностите на тялото и потребностите на духа. Ако пожелаем да се поразмислим върху това, бихме установили, че духовните нужди не се удовлетворяват с физически задоволства, а напротив, дори биха ги объркали и потиснали. Липсата на разграничаване на тези две доста различни същности, събрани да съществуват заедно, по волята на някакъв висш замисъл, който още не ни е дадено да разгадаем, ни въвежда в заблуда относно целите и пътя им.
    За сега бихме си помогнали единствено с това да се опитваме да разграничаваме потребностите на духа от потребностите на тялото.



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - така е защото Човекът е Тяло и Дух
03.06.2012 09:29
Когато Духът е нахранен с Любов,Тялото лесно се нахранва ))))) Казват също,че привързаността към млечните храни подсказва усещане за липса на майчина закрила,понеже ,човек колкото и да е смел,понякога има нужда отзащита.А цигарите кой знае - може би израз на неовладяна енергия,с която се чудим какво да правим
цитирай
2. eli23 - :) Да!
03.06.2012 09:46
Лошото е,че заместваме любовта с тези сурогати,когато я няма.Не знам дали е възможно да я задържаме винаги у себе си!За цигарите е така,също и за пиячката...особено за нея.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 678724
Постинги: 334
Коментари: 334
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031