Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2016 08:17 - Желанията
Автор: eli23 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 631 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Желанията. Какво са?...Тези, осъзнатите, създадени по някаква вътрешна потребност...или вътрешна заблуда?!? Кой може да каже? Ами тези, породени от чуждо мнение и чужди наставления? Точно тия, дето създават очаквания, оттам и недоволства... Те какво са? – желания някакви, но чии са? Дали са наши? Не! Не са!
    Онези, вътрешно осъзнатите или не дотам осъзнати желания и стремежи, изразяваши духовни потребности. Или душевни!?! Душевни... Душата е връзката ни с природата. Духът е връзката ни с Бога. Разграничават ли се двата вида потребности и изобщо има ли някаква разлика помежду им? Трудно ми е да отговоря. Душевните са подсилени с някаква страст, а духовните от някакво твърдо знание...или дълбоко убеждение. Точно тези желания не създават очаквания. Там разочарования няма. Там има стремеж, търсене, потребности.

    Заражда се от нещо дребно и расте. Расте, но като кухина, която се нуждае от запълване. И колкото повече расте, толкова повече расте нуждата от запълване. Докато настъпи сгодния момент, в който да пълним. Без оценки, преценки, претенции и сметки. Просто запълване на празнината. Запълването и носи удовлетворение. Или образуване на нови желания. Стремим се към удовлетворение все пак и това ни движи напред. Удовлетворение на желанията ни, тези които определят нашата посока и път. Нашите желания. Благословени са тези, притежаващи волята, свободата и силата да ги следват. Благословени са, защото сами определят своя собствен път. Път, неповлиян от чужди желания и сметки. Сметки...Дори и да са наши собствени, те не са верният път. Сметките не са желания, те са си сметки. Прости сметки, които никога не носят трайно удовлетворение. Пораждат желания, но лъжовни. Сметката идва от ума. Душата и духът не смятат.

    Движението ни през живота ни се определя от желанията. Наши или чужди. С нашите живеем собствения си живот. А с чуждите? Чии живот живеем? И кой получава удовлетворението? Ние – не! А едва ли и някой друг. Чуждите желания не носят удовлетворение никому. Никому! Колкото и да ни се иска да не са напразни, изпълнението на външни желания удовлетворява сметките на ума и нищо друго.

    Всеки има свой собствен път. Посочен ни е отгоре и е редно да го уважаваме. Но да уважаваме и ценим и чуждия. Да не се набъркваме там! Добре е всеки да носи отговорността за своя си. Защото чуждите желания не поемат отговорност за нашите действия. Нали? Нито пък ние носим отговорност за чуждите действия, породени от наши желания. Не ли?

    Е! При еднакви стремежи и потребности вървим заедно. Винаги е добре е дошла срещата със сродна душа. Но нека не губим поглед и съзнание за собствения си път! Той е нашият, все пак. Даден ни е свише и там е щастието ни.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 690179
Постинги: 349
Коментари: 334
Гласове: 2198
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930