Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2017 16:52 - За богатството на бедните и бедността на богатите
Автор: eli23 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1727 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.02.2023 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    „Аз да му имам парите!“. Хубаво! И като му имаш парите? Бедняк с пари не е баш като аристократ с пари.

    Да, аристокрацията винаги е впечатлявала. И предизвиквала завист. Винаги! Откакто свят светува. Във всички времена богатите са били обект на завист и набези. Набези и обири. Само че колкото и да му вземеш на богатия, той пак ще си остане богат. Ще продължи да има и ще продължат да му завиждат. Разореният богат е по-често герой на романите, писани от бедни. Разореният богат е следствие не на набези и обири, а следствие на собствени пороци и мързел. Може би има такива, но колко от тях познавате? Докато със сигурност познавате много забогатели бедняци. Които въпреки имането си не се превръщат в аристократи, а си остават бедняци. Само че с пари. Та завистта им към богатите богати остава. Въпреки парите. Аристократизмът е плод на поколения, много поколения изграждане. Беднякът няма как да провиди по-далеч от парите. Не му е дадено подобно виждане. И той се вторачва в парите. И само в тях. Тъй че той никога, ама никога няма да бъде богат, макар и с много пари. Може би поколеееения след него да се аристократизират. Може би. Ако успеят да не се разорят.

    През вековете назад, а и напред, разбойници нападат богатите. И ги ограбват. Само методите се сменяват с времената. И к‘во? Разбойникът си е все разбойник, а богатият си остава богат. Стига да е жив. Защото знае как се заработва богатство. И ще го стори. Разбойникът знае как да го изконсумира. И ще го изконсумира.

    Богат е не този, който има, а този койта знае да създава. Да създава с усет. С усет за благо. С усет за полезност. С усет за добро.

    Беднякът притежава усет за печалба, усет за алчност, усет за консумация. А! Щях да забравя! Усет за показност. Щото ако не го покажеш, не ти личи. Въпреки имането.

    Аристократът не показва. Той си го носи в себе си. И му личи. Без да го показва. Дори и когато няма пак изглежда сякаш има. И има. Дори и да няма.

    Богатите бедни дори и да имат, нямат. Бедните богати дори и когато нямат пак имат.

    Тъй че колкото и да взимате от богатите те ще си останат богати, а вие, взимащите, ще си останете разбойници. И няма да сте богати. Дори и да имате. Е такива богати се разоряват – богатите бедни. Един ден. Богатият богат и беден да е един ден отново ще е богат богат. Защото е вътре в него. От поколения.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 679175
Постинги: 334
Коментари: 334
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031