Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2019 04:20 - СОФИЙСКАТА ОПЕРА ЩЕ ВРЪЧИ НА РЕНАТО БРУЗОН "ЗЛАТЕН ПЛАКЕТ" ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 393 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

Автор: Иван Върбанов

Легендарният оперен певец Ренато Брузон ще получи специалното почетно отличие на Софийската опера и балет - „Златен плакет“. Наградата се присъжда за цялостния принос на водещия италиански баритон към световното оперно изкуство. „Златният плакет“ на Софийската опера и балет ще бъде връчен за първи път тази година на специална церемония, която ще бъде част от тържествения концерт за откриването на юбилейния 130-и сезон на националния културен институт.

Ренато Брузон е сред най-големите оперни гласове в света и е определян като един от най-значимите баритони на Вердиев репертоар. Той пристига у нас в отговор на личната покана на директора на Софийската опера и балет – академик Пламен Карталов. Двамата работят заедно през далечната 2005-та година, когато българският оперен режисьор поставя „Набуко“ на Opera Festival in Piazza Grande - Festival di Oderzo.

Лауреат на „Златния плакет“ на Софийската опера и балет ще бъде и сопранът Долора Заджик (Метрополитън опера). Именитата белкантова изпълнителка ще се представи в откриващата музикална Гала вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на Маестро Николай Гяуров. В музикалното събитие на 20-и септември ще участват три поколения артисти, работили с Николай Гяуров през годините. Под диригентската палка на маестро Елио Бонкомпани ще пеят: Даниела Мадзукато (Ла Скала), Макс Рене Козоти, Цветелина Василева, Орлин Анастасов, Калуди Калудов, Димитър Станчев, Петър Бучков, Светозар Рангелов, Радостина Николаева, Костадин Андреев, Александрина Стоянова-Андреева, Атанас Младенов, Ангел Христов, Давиде Риу от школата на Райна Кабаиванска, оркестър и хор на Софийска опера и балет с диригент Виолета Димитрова.

На 13-ти септември се навършиха 90 години от рождението на великия български бас - Николай Гяуров. Оперният ас със световна слава е благодарен на Христо Бръмбаров, който открива таланта му и подкрепя първите му стъпки. През 1955 г. на конкурса в Париж, където печели Голямата награда, председателката на журито Тоти Дал Монте заявява: „Гяуров в много отношения – по дадености, тембър, цвят на гласа, интерпретация, емоция и експресия е по-добър от Шаляпин“. Караян надписва една от оперните партитури с една дума: „Ненадминат!“. Роден е във Велинград. Казва, че човек не може да избира мястото, където се ражда, както и кои да са родителите му. В интервюта заявява: „Моята страна е България. Често ходя инкогнито в града, където съм се родил, където се зареждам с особена енергия и Светлина. Свързвам се с корените си. Обичам Италия, защото там се посветих на изкуството. Тази страна ми даде максимума. Ла Скала е най-големият оперен институт в света“. Дебютира на сцената на Софийската опера през 1956 г. , а четири години по-късно - в Миланската скала. В репертоара си има всички най-големи басови партии. Неговите изпълнения остават връх в оперното изкуство.

Тържествените събития по повод откриването на сезон 2019/2020 на Софийската опера и балет ще се състоят на 20-и септември от 19:00 часа. Билетите са в продажба на касата на Операта на ул. „Врабча“ 1, както и на касите на EasyPay в цялата страна, в мрежата на eventim.bg, както и на сайта на Операта: operasofia.bg



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529088
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031