Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2013 15:05 - Равносметка
Автор: eli23 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2310 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 20.03.2023 18:14



    Нашите предразсъдъци, страхове и мотивации. Ако не от някакво разочарование, то от желанието ми да ги разпозная и осъзная са досегашните ми писмени търсения. И споделяния на изписаното. Наивно се надявах, че който се мине да прочете някое от тях, ще се замисли за собственото си поведение и би се обърнал към себе си за корекция. Нали единственото над което имаме реална и неограничена власт, това сме самите ние. Надеждата ми беше, както казва Ясен Антов по друг повод, да "разширя зениците" на четящия по посока на себе си. Наивно!...и глупаво мое намерение. Всеки човек има нужда да счита себе си за перфектен, казва един мой познат. Поради тази проста причина, естествено и логично е корекцията да бива насочвана извън нас си, на всяко друго място, но не и върху нас самите.
    Да, в голяма част от есетата ми има озлобление и гняв. Срещу простотията и невежеството, откъдето произлизат повечето пороци и лошотии. А това ми озлобление не спомага на целта ми. Напротив, предполагам се получава обратното.
    Ами да, повечето хора не искат да се индивидуализират, добре им е в тълпата. Там вътре, да си част от групата не е предпоставка да проявяваш самостоятелност, което означава и отговорност. Отговорност за самия себе си, за собственото си поведение. Сигурно е много удобно така. Каквото и да сториш, то е предизвикано от някакви външни обстоятелства, върху които ти нямаш власт, а и не искаш да имаш. Няма начин да не е удобно вътре в сивата маса, в хвоста.
    Разбира се (но май не се разбира) познавам много стойностни, мислещи със собствената си глава личности, хора които уважавам, на които се възхищавам. Някои от тях са мои приятели, с които за жалост рядко се срещам. Животът, обаче ме е хвърлил в сивата маса, да се боря вътре в нея и да не забравям от какво е съставено поселението на бедната ни държава, а вероятно и на бедната ни планета. Боря се да не затъна навътре в дълбините на хвоста, като тъпо и упорито си подавам главата над повърхността.
    Защото повърхност има, а отвъд нея е животът, живият живот, там си свободен, там си себе си, там се движиш и се развиваш.
    Под повърхността е застоят, дребнавото съревнование, където летвата се прекрачва без усилие или пък с тази летва умишлено се препъват едни други. Защото е по-лесно да препънеш другия, отколкото да напънеш себе си. Там вътре големият напън е да пречиш на другите да греят, от страх да не блеснат и да те засенчат...
    Тъжно, ама е така! Тъжна равносметка, която не е свършила. Продължава...



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aip55 - От
06.01.2013 21:03
-Мене + за разсъжденията Ви
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 689673
Постинги: 348
Коментари: 334
Гласове: 2198
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930