Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2010 23:17 - Недоволството на недоволните
Автор: eli23 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2511 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 08.08.2020 00:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       С възрастта все по-добре виждаме, че хората се дразнят от чуждото благополучие, от чуждото доволство, дори от чуждата радост. А защо по-добре го усещаме? Защото с годините повече ги опознаваме - хората. Вярно, животът в страната ни не е лесен, по-точно е беден. Много хора се чувстват неудовлетворени от собствения си живот, и понеже е по-лесно (но и напълно безполезно) търсят вината в другите. Ако си от хората, които не са недоволни от живота и от себе си, не се оплакваш и не се интересуваш от живота на другите, сякаш привличаш към себе си недоволството на недоволните. Макар че то, недоволството, е заложено още в ранното детство и семейните ценности на малкото дете, независимо от външните обстоятелства. 

       ...Нужна е защита, някаква здрава защита срещу завистта и неизбежната злоба на завистниците. Което ще рече, колкото се може по-малко да се интересуваме от отношението и мнението на такива хора. Защото, когато мислим за тях и тяхната завист, позволяваме тя да ни въздейства. Следователно тя трябва да не съществува за нас, да я игнорираме.

    ...

       Не говори за себе си пред хора, които се дразнят от твоите малки радости, и големи такива - автоматично включваш завистта им!

       Мълчи, когато усетиш злобата насреща!

       Запази стабилно спокойствие и търпение - те сами се оплитат в собствените си мрежи!

      Не е нужно да им даваш каквото и да било - те и така са неблагодарни! Приятелството с такива хора те отваря за атаката им!

      По никой начин не показвай, че си забелязал злобата, нека тя не съществува за теб! Те са непоследователни в тази емоция, изразяват я в момента, но като няма почва за нея, бързо омекват и сменят тактиката.

    ...

      Злобата за да съществува трябва да предизвика злоба, независимо в каква форма.  Но ако не успее, няма база за развитие. И загива много бързо, като се превръща в другата страна на слабостта - нагаждачеството.
      Устояването на чуждата  злоба е дълбоко осъзнато усещане, там навътре, в душевния мир е оръжието срещу нея. Злобарите и завистниците са слаби и зависими хора. Завистник…зависим - идват от едно място!?! Те собствено мнение нямат, тяхното мнение е чуждо - затова и го защитават много настървено, защото не се съмняват. Когато нямаш собствено мислене, не се и съмняваш! Няма в какво. Със своя си мозък не смеят да разсъждават. Опасяват се от уязвимост. Ползват готови модели - така се чувстват по-сигурни и защитени. С други думи - страхливи хора без собствени мисли, без собствени решения и отговорности. Нужна им е сигурността на старото, провереното. Ама че животът се движи скоростно…това е нещо друго. В старото и приетото е по-уютно, там просто друг е мислил и взел решенията. Лесно е. Още повече, че този, другият, ще си обере и негативите за недоволството на недоволните. Индивидуалността ги плаши - то си е страшно! Това е поемане на отговорност, застъпване на позиция…я-а! Страхуват се да бъдат себе си, естествено, и не развиват духа си. Изключително зависими от материята, изразена предимно в храна и пари. И колкото и да имат те пак са неудовлетворени и нещастни.
       Тъй че нека си виреят в старото, не са дорасли да го напуснат, останалото ги дразни, т.е. плаши ги. А страхливият човек е вреден! За себе си и за околните.

.                                                                   По-далеч от тях!

                                                                                               За да си защитен.




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Всъщност най-трудно е да
29.10.2010 23:28
се съхрани човешкото в дни на силен натиск. Тогава духовните хора се опазват от отрицателните черти, които описваш; но лошото е, че и н по-добри времена са такива.
Изобщо ограниченият човек не може да бъде добър, нещо му е "лиснато от ведрото", както казваше Кръстан Дянков (от него съм научил тази индианска пословица), така че няма как да се предпазиш от техните "чувства".
Просто си следвай сърцето и те увяхват.
цитирай
2. eli23 - )))))
29.10.2010 23:30
Да.Благодаря ти,Слави!
И лека нощ,че е време за сън.:)
цитирай
3. анонимен - Парасол тя говори точно за такива ...
29.10.2010 23:44
Парасол тя говори точно за такива като теб.. Не се ли видя. Нали ти искаше циганите да станат на сапун?
цитирай
4. анонимен - Да, видях се. Нямам собствено мислене и завиждам на циганите, защото тънат в благополучие. )))
29.10.2010 23:51
анонимен написа:
Парасол тя говори точно за такива като теб.. Не се ли видя. Нали ти искаше циганите да станат на сапун?


А ти кой си и какво мислиш? Имаш ли мнение по някакъв въпрос?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 678953
Постинги: 334
Коментари: 334
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031