Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2022 06:00 - Мярката
Автор: eli23 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 304 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.03.2022 08:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Поведението ни няма същата стойност, когато не е съотнесено към друго човешко същество. Когато си сам, без каквато и да е комуникация с друго живо същество поведението ти постепенно губи своето значение. Поведението ни се осмисля в комуникацията, а най-вече в тази, с другите като нас, хората. В това се състои и християнската ни същност, в начина на комуникация помежду ни. Нашият начин на поведение се обуславя от взаимоотношенията ни с хората. По какъвто и начин да го извъртам, казвам едно и също. Другия. Ближния. Човека.

    Мярката. С какво измерваме отношението си към другия? С човешкото в нас или то е отпаднало като мярка? Докато не се възвърнем към човешката мярка в отношението си към другия, няма да ни потръгне живота така, както неосъзнато ни се иска. Не само личния ни живот, животът в цивилизования ни свят. Защото той сега се движи по лентата на фармацевтично - информационния концерн. И ние крачим бодро по движещата се лента, чиято посока не ни е ясна, ама комай не се и интересуваме за нея. Важното е, че сме в света, важното е, че сме в крак с новостите, че сме модерни. Много е важно да сме модерни! Повод за гордост си е.

    Коя е мярката ли? Ами за напредничавите е модата, защото успехите ни са свързани с посоката на света. За по-консервативните е добрата стара пара. То и за модерните скритата мярка е пак тази, само дето се правят, че не е баш така. Съсредоточието в парата, в печалбата, в сметката. Е това е истинската мярка на цивилизования ни свят, пък с каквито щете маски я дегизирайте.

    Има едни такива хора, които са ти големи приятели, много те ценят и обичат, абе хора-мечта, само че докато си приберат келепира. А после? Ми после, ако не си доходоносен, внезапно ставаш различен в очите им. Странно. Няма логика! Няма, ама има. Разбирате ли, че дори хората, тези като нас, ги мерим през сметката. Така както ние тях, така и те нас. Всеки един от нас е нечия сметка. Харесва ли ви? На мен не! Дори гордостта и самочувствието ни са основани на притежанията. Хвалбата ни е пак там. Важно е материалното измерение. Духовното го замитаме под килима, щото там няма с к’во да блеснем.

    Е тая мярка, съвременната, модерната ѝ е ред да се счупи. Колкото и да не ви се вярва това трябва да се случи, та да потръгне този свят в ред и ритъм. Сега сме в хаос, но продължаваме да мерим със стария аршин. Нищо! Той вече не е така здрав, макар все още да успява да замаскира язвите си. Ще се счупи отведнъж. И няма да ни е хубаво. Ама никак! Но му е време. И всички го усещаме, само дето не знаем точно откъде ще ни дойде. Тръгнало е и иде. Молете се да е с по-леки сътресения!

                                                                        25.1.2022




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 689620
Постинги: 348
Коментари: 334
Гласове: 2198
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930