Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2022 17:12 - Най-силното и сигурно оръжие
Автор: eli23 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1886 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.02.2023 21:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Завладял е мнозинството. Ковидът и войната довършват работата. Той, страхът. То, в негова полза се работи много преди Ковида. Велик инструмент за управление. Отдавна открит. И много отдавна ползван.
      Ония младежи през 60-те в Америка като решиха да бъдат свободни, се видя, че масовата свобода не е свобода, а слободия. Не е за всеки тая работа. То, наистина, колцина умеят да прегърнат свободата без да си търсят всякакви зависимости, чрез които да се самоуправляват, по-точно чрез които да бъдат управлявани. Доброволно създадени вериги от зависимости, от които излизането е много по-трудно, отколкото създаването им. Свободата не е за всеки, всъщност за малцина е. И това управляващите го знаят. Отдавна.
      Започна се с болестите и страха от тях. Знае се, че най-големият страх у човека е този от смъртта. Страх от смъртта и вкопчването в живота.
      Някога, преди векове, преди Христос, смъртта не е била толкова страшна. Умирали са и без страх. Някои. И в първите векове след Христос са отивали на смърт с желание. Някои. Сега това е признак на лудост. Смъртта вече е вменена като големият страх, а това пък е начатък на манипулациите на тази база.
      Като начало трябваше да се компрометира християнството. Щото то не се страхува от смъртта, напротив очаква я с надежда и вяра в отвъдното блаженство. И беше компрометирано. Римо-католицизмът е християнска деноминация, но основана на страха от ада и акцентираща на Христовите страдания. Което пак си е страшно. Няма я вече радостта от вярата в бъдния век. Колко са днес убедените, дълбоко вярващи християни, вярващи до знание? Има го най-вече страхът от Второто пришествие. А католицизмът владее света, или поне цивилизования свят. Страхът е повсеместен. При това е най-силното и сигурно оръжие.
      Страхът работи безотказно. Страхът работи в живота. В социалните мрежи е по-иначе. Там гледаш живота отстрани. И страха го гледаш отстрани. Друго си е отзад екрана. Страшното е отвъд монитора. Чувстваш се защитен. От монитора.
      За манипулацията отсам екрана и за самият екран да кажем ли? Или то не е толкова страшно? Дали?
    Страхът, обаче, лесно се размножава. И разпространява. Той има свойството на рака - разраства се като изяжда и унищожава средата, благодарение на която живее. Впрочем дали пък страхът не е първоосновата на рака?!?
      А когато наоколо е пълно с хора, изповядващи същите страхове като нашите, то те стават по-силни и вярата ни в тях пораства.
      И така нашият страх все по-уверено живее, а ние, неговите създатели все по-неуверено живеем. Защото ни е страх. Защото е страшно. Всичко е страшно. Защото страхът си е свършил работата. Защото страхът е необходим на тези, които ни ръководят. А ни ръководят благодарение на него.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 678625
Постинги: 334
Коментари: 334
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031