Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02 09:22 - Само за жени (1)
Автор: eli23 Категория: Тя и той   
Прочетен: 689 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 23.02 09:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                   Извадки от „Богомилското учение“ на Антон Глогов за мъжа и жената:  

    По-нататък силата на сътворението, събирайки най-хубавото от хубостите на всички свои създания, украси с него новото си творение, което стана. В замисъла си да създаде най-съвършеното земно творение, което да може да укротява беса на животните, създадено дотогава от нея, силата на сътворението отиде до една котловина, в която течеше кристално бистра вода и като взе от котловината най-бяла пръст, пристъпи към изпълнението на своя замисъл. Размеси пръстта с водата, т.е. със своите сълзи, от което се получи животрептящата смес, на която почна чрез ваяние да придава прекрасна форма, различна от формите на всички други животни.

    Така биде създаден първия пол на земята – жената.

    По-нататък силата на сътворението събирайки най-хубавото от хубостите на всички свои създания, украси с него новото си творение, което стана най-съвършеното от всички земни творения: с очи светли и бистри, като сълзите на силата на сътворението  и сини като синкавините на надземните висини, с нежни овални форми, чиито трептения излъчваха само наслада и упоение, с коси златисти, игриви и буйни, като планинските ручеи. После силата на сътворението потопи това прекрасно тяло в реката, за да го къпе, през което време над него слънцето грееше, за да му предаде както топлина, така и своя блясък. По този начин в очите на това творение сякаш се отразиха: и земните зеленини, и всички земни и небесни красоти. Възхитена от своето прекрасно творение, силата на сътворението се обърна към него и рече:

    - О, мое върховно дело на съвършенство и на последните ми дихания, които влагам в тебе, макар след това да изчезна, щастлива, че ще направя самото тебе вечно и че посредством тебе ще обезпеча всички мои творения в движение на земята, които ще можеш да укротяваш, да ги изцеряваш от бесове и да ги пресъздаваш, ако някога силата на разрушението, след моето загиване иска да ги погуби! О, мое дело на последно вдъхновение, което си надарено като мен с милостта и любовта към всяко мое създание, нека от твоя поглед на милосърдие и на любов се изпарява всеки бяс, който се е вмъкнал чрез силата на разрушението в душите на моите творения, нека чрез тебе бъде нанесена решителна победа над силата на разрушението. О, мое най-съвършено творение, което аз къпя в моите сълзи, за да бъде чисто и невинно като тях, и така навеки да носи най-великото добро, което аз влагам сега в тебе заедно с моето последно дихание! О, мое последно творение на любов и на красота, в което влагам всичките мои творчески сили, бъди последната и вековечна сила за творения и за пресътворения на живот в движение на земята, бъди пол-жена!  



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kossef - Ели, А. Глогов...
26.02 14:30
наистина ли се е "докопал" до Учението на богумилите, за да го афишира по този начин : чрез вдъхновилата го сила на вдъхновената пол-жена?... Достигналото в наши дни схващане на богумилите за за равенство и свише освещение на Мъж-а и Жена-та и чрез апела им: "Свобода, братство, равенство чрез любов към Бога и едни към други." - е едва ли не джендър овкусено от Глогов с емотико поетични описания за Божествената жена, пол-жена, със свиша орисия като, цитирам публикацията ти: "... творение на любов и на красота, в което влагам всичките мои творчески сили, бъди последната и вековечна сила за творения и за пресътворения на живот в движение на земята, бъди пол-жена! ", а и другото в поста ти ... Не казвам, че е грозно, красиво поетично е, но е твърде далеч от истинската "задача" на посветените богумили, описана в апела им по-горе и във възпитателния им стремеж във: "Вярвайте, но не бъдете суеверни, надявайте се, но не превръщайте Надеждата /си/ в егоистична страст, обичайте Бога от цялото си сърце и душа, и ближните като самите себе си, обичайте света въобще, но нека любовта ви не бъде декларация, а проявления в дела." ...Ели, приеми "страстната" ми реакцияи и като носител на дамската емоционалност: 100% мъже и 100% жени, амчи няма... И вероятно и тази житейска истина, не само Свишното, постигано от богумилите, а и от целеустремени по-късно, е давало и ще дава повод за равнение на половете, без мачовски изцепки и дамско съскане... И не се впрягай. Благословена да си!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 694794
Постинги: 350
Коментари: 334
Гласове: 2202
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930